Badania żywności i pasz
Jako światowy lider w laboratoryjnych badaniach żywności i pasz, Eurofins wdrożył najnowocześniejsze analityczne techniki badawcze - dzięki temu jest w stanie sprostać wymagającym oczekiwaniom klientów, zarówno pod względem jakości, jak i bezpieczeństwa wykonywanych badań.
Spółki Eurofins w Polsce są częścią globalnej sieci laboratoriów, w których rocznie dokonuje się ponad 150 milionów testów żywności i pasz. Badania te mają na celu sprawdzenia bezpieczeństwa ich składu oraz pochodzenia.
W ramach badań żywności i pasz, przeprowadzane są:
- badania z zakresu mikrobiologii
- badania z zakresu fizykochemii
- oceny organoleptyczne1
- szkolenia z zakresu analiz sensorycznych2
- badania mleka surowego przeznaczonego na skup.
1 - Analiza sensoryczna to nauka o pomiarze i ocenie cech jakościowych produktów
za pomocą jednego lub kilku zmysłów, przy odpowiednich warunkach.
2 - Ocena organoleptyczna to jakość produktu spożywczego oceniana za pomocą zmysłów
i nie zawsze jest powtarzalna, gdyż zależy od wrażliwości oceniającego.