Badania żywności i pasz >> Analizy fizykochemiczne >> Badania witamin

Badania witamin

Sidebar Image

Informacja na temat składników odżywczych stała się obecnie dla konsumentów jednym z kluczowych czynników podczas wyboru produktów. Klienci często podejmują decyzję o zakupie danego produktu w oparciu o liczbę wartości odżywczych.

Coraz większą uwagę przywiązuje się również do ilości witamin w produktach żywnościowych. Witaminy są niezbędne dla naszego zdrowia: biorą udział w procesach metabolicznych, produkcji energii, wzmacniają nasz układ immunologiczny oraz są niezbędne do tworzenia nowych komórek. Zbyt mała liczba spożywanych witamin może skutkować ich niedoborem, co objawia się zaburzeniem krążenia, metabolizmu lub zanikiem mięśni. 

Ponieważ witaminy nie mogą być wytwarzane przez organizm człowieka (oprócz witaminy D oraz niacyny) muszą być one spożywane wraz z żywnością.

W celu ustalenia jak Eurofins może pomóc w badaniu Państwa produktów, zachęcamy do kontaktu.