Analizy fizykochemiczne

Badania fizykochemiczne przeprowadzane są w celu sprawdzenia zgodności z obowiązującymi przepisami prawnymi, jak również w celu rozwoju produktów oraz wsparcia technicznego. Eurofins Polska Sp. z o.o. realizuje badania żywności w zakresie akredytowanych analiz zawartości:
- białka;
- tłuszczu;
- popiołu;
- wody;
- chlorek sodu;
- wartości odżywczej;
- składu kwasów tłuszczowych;
- skrobi;
- cukrów ogółem i redukujących;
- liczby kwasowej;
- liczby nadtlenkowwej;
- hydroksyproliny;
- azotu;
- lotnych zasad amonowych N-LZA;
- kwasu sorbowego, benzoesowego i ich soli;
- histaminy;
- kofeiny.
Eurofins Polska Sp. z o.o. przeprowadza również analizy żywności na obecność następujących alergenów:
gluten, orzech ziemny, jaja, orzech laskowy, migdał, soja, kazeina, białka alergenne orzecha włoskiego, gorczyca, ß- laktoglobulina, całkowita zawartość mleka.
W ramach oferty grupy laboratoriów Eurofins wykonujemy kompleksowe analizy GMO w żywności, pozostałości leków weterynaryjnych, zawartości metali, pestycydów, mikro i makroelementów oraz witamin.