Analizy fizykochemiczne
Badania fizykochemiczne przeprowadzane są w celu sprawdzenia zgodności z obowiązującymi przepisami prawnymi, jak również w celu rozwoju produktów oraz wsparcia technicznego. Laboratoria Eurofins w Polsce realizują badania żywności w zakresie akredytowanych analiz zawartości:
- białka;
- tłuszczu;
- popiołu;
- wody;
- chlorek sodu;
- wartości odżywczej;
- składu kwasów tłuszczowych;
- skrobi;
- cukrów ogółem i redukujących;
- liczby kwasowej;
- liczby nadtlenkowej;
- hydroksyproliny;
- azotu;
- lotnych zasad amonowych N-LZA;
- kwasu sorbowego, benzoesowego i ich soli;
- histaminy;
- kofeiny.
Eurofins w Polsce przeprowadza również analizy żywności na obecność następujących alergenów:
- gluten,
- orzech ziemny,
- jaja,
- orzech laskowy,
- migdał,
- soja,
- kazeina,
- białka alergenne orzecha włoskiego,
- gorczyca,
- ß- laktoglobulina,
- całkowita zawartość mleka.
W ramach oferty sieci laboratoriów Eurofins wykonywane są kompleksowe analizy GMO w żywności, pozostałości leków weterynaryjnych, zawartości metali, pestycydów, mikro i makroelementów oraz witamin.